Projecten Theater na de Dam
TSU Herdenkt bestaat uit de projecten: Theater Na de Dam en Theater voor Keti Koti. Tijdens onze projecten halen we persoonlijke verhalen op en onderzoeken we de effecten op de samenleving van de Tweede Wereldoorlog en het koloniale verleden van Nederland. Deze verhalen maken we bespreekbaar met deelnemende jongeren en het publiek van de eindvoorstellingen.
Theater Na de Dam
Tijdens de vijftiende editie van Theater Na de Dam zetten bijna 400 jongeren in 46 projecten door heel Nederland zich in om de herdenking op 4 mei van extra betekenis te voorzien. Onder begeleiding van een professionele theatermaker gaan de jongeren in gesprek met (familieleden van) ooggetuigen, over hun herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Deze gesprekken, samen met andere bronmaterialen over de Tweede Wereldoorlog, vormen de basis van de jongerenvoorstellingen.
Bij TSU gaan de deelnemers van het Tussenjaar in gesprek met ouderen die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt in Utrecht. Het gesprek over oorlog, gebrek aan vrijheid en verlies geeft de jongeren stof tot nadenken en maken van een voorstelling vanuit hun perspectief.
Het kind is niet meer
Een mens is pas vergeten als zijn naam vergeten is
18 jongeren uit het tussenjaar van de Theaterschool Utrecht maken samen met regisseur Gilles Groot een voorstelling waarin zij de kinderen die in het weeshuis woonden herdenken. De helft van de groep speelt de Duitse kinderen die na Kristalnacht naar Nederland zijn gevlucht, de andere helft speelt zichzelf en vertelt vanuit het hier en nu.
De voorstelling speelt op 4 mei rond Dodenherdenking en op 1 juni bij de Herdenking Sobibor in Amsterdam. Check de agenda voor meer info.
Dit project is een samenwerking tussen TSU, Theater Na de Dam (landelijk).