Menu

30 mei 2024 Utrechtse jongeren spelen ‘Het kind is niet meer’ bij Sobibor herdenking in Amsterdam

Utrechtse jongeren spelen ‘Het kind is niet meer’ bij Sobibor Herdenking in Amsterdam

Utrecht, 30 mei 2024 - ‘Het kind is niet meer’ is een voorstelling van Theaterschool Utrecht, gemaakt door de jongeren van het Tussenjaar ’23-’24 in het kader van Theater Na de Dam. De voorstelling werd 4 mei jl. twee keer opgevoerd in het Zimihc theater in Zuilen. Theaterschool Utrecht is trots dat deze voorstelling, geregisseerd door Gilles Groot, geselecteerd is voor een reprise voorafgaand aan de Sobibor herdenking in het Vondelpark aanstaande zaterdag 1 juni.

Stichting Sobibor organiseert op 1 juni 2024 om 15.30 uur, in samenwerking met het Comité 4 en 5 mei, stadsdeel Zuid, een herdenking bij het monument ‘Sobibor – en wat doe jij’ bij de ingang van het Vondelpark aan de Van Eeghenstraat 78 in Amsterdam. Voorafgaand aan deze herdenking spelen jongeren van Theaterschool Utrecht i.s.m. Stichting ‘Theater Na de Dam’ de voorstelling Het kind is niet meer, een mens is pas vergeten, als zijn naam vergeten is.

Begin 1942 telde het Centraal Israëlitisch Weeshuis aan de Nieuwegracht in Utrecht achtenveertig pupillen. De meesten waren na de Kristallnacht door hun ouders op de trein naar Nederland gezet in de verwachting dat zij een veilig onderkomen in Utrecht zouden vinden. Het pakte heel anders uit. In 1942 werd het Joodse weeshuis in twee etappes leeggehaald. De uit Duitsland gevluchte kinderen waren het eerst, aan de beurt, hun Nederlandse huisgenootjes volgden driekwart jaar later. Slechts enkelen zouden de oorlog overleven. De meeste kinderen werden op 5 maart 1943 in Sobibor vermoord.

Achttien jongeren van het Tussenjaar van de Theaterschool Utrecht maakten samen met regisseur Gilles Groot een voorstelling waarin zij de kinderen die in het weeshuis woonden herdenken. De helft van de groep speelt de Duitse kinderen die na Kristallnacht naar Nederland zijn gevlucht, de andere helft speelt zichzelf en vertelt vanuit het hier en nu.

Afbeelding met schermopname, Lettertype, tekst, Graphics

Automatisch gegenereerde beschrijving Afbeelding met Kleurrijkheid, schermopname, Graphics, Rechthoek

Automatisch gegenereerde beschrijving Afbeelding met Graphics, grafische vormgeving, Lettertype, logo

Automatisch gegenereerde beschrijvingWelkom bij Stichting Sobibor - herinneren door informatie en educatie

Ander nieuws

Theaterschool Utrecht speelt theater voor Keti Koti

5 juni 2024 lees meer

Open Dag 7 september - volg een proefles!

23 mei 2024 lees meer

Kom kijken naar het HUISgezelschap! Voorstelling: De Vrouw Met De Baard

22 mei 2024 lees meer
Terug naar overzicht