Menu

3 mei 2024 Update Domplein

Beste cursisten, docenten, betrokkenen,

Gezien de recente berichtgeving informeren wij jullie graag over de stand van zaken in het pand aan Domplein 4-5.

Het beheer van het pand aan het Domplein ligt in handen van de vereniging Domus. Deze vereniging kent al langer problemen, o.a. op financieel gebied.
We hechten eraan te benadrukken dat dit niet geldt voor Theaterschool Utrecht: TSU is een groeiende, financieel gezonde organisatie.

In samenspraak met de gemeente is Domus eind 2021 opgericht; de Dansschool (DCU), Muziekschool (DUMS) en Theaterschool (TSU) vormden het bestuur en waren lid. Domus is sinds 2021 verantwoordelijk voor zaken als toezicht, veiligheid, schoonmaak, onderhoud etc. en heeft een huurovereenkomst met de gemeente. De leden huren ruimtes van Domus.

Helaas bleek al snel na de start van Domus dat het beheer van zo'n groot en complex pand te uitdagend was. De specifieke kennis die hiervoor noodzakelijk is ontbrak bij de leden. Daarnaast liepen de belangen van de verschillende leden uiteen. De Dansschool besloot te vertrekken, en er ontstond onenigheid over de kosten die mede-gebruiker DOMunder zou moeten bijdragen. Om uit de ontstane impasse te komen heeft de gemeente in 2023 i.s.m. de leden van Domus een onafhankelijk onderzoek laten doen naar een werkbare beheersstructuur voor het Domplein.

Het rapport draagt een duidelijke oplossing aan: het huurcontract en beheer dienen te worden overgenomen door een organisatie met verstand van zaken, die op professionele en onafhankelijke wijze een fijn en veilig gebouw voor de gebruikers garandeert. Zowel TSU als de betrokken afdelingen vanuit de gemeente staan vierkant achter deze oplossing. Om dat te kunnen bereiken is het noodzakelijk dat het huidige huurcontract tussen Domus en de gemeente wordt ontbonden en aan een nieuwe partij wordt gegeven. Echter, Domus weigert tot nu toe het huurcontract te laten ontbinden, dit is onder meer de reden geweest dat TSU dit voorjaar uit het bestuur van Domus is gestapt. Het bestuur van Domus bestaat ondertussen alleen nog uit de afgevaardigde van DUMS. De actuele stand van zaken is dat Domus en de gemeente in een juridisch conflict zijn geraakt, waarbij ondertussen beslag gelegd is op de rekening van Domus en er een juridische procedure is gestart.

TSU wil graag actief blijven op het Domplein. We werken daarom nauw samen met de gemeente en dringen bij Domus aan op ontbinding van het huurcontract. Daarna willen we gaan huren van een nieuwe, onafhankelijke en professionele partij die gaat zorgen voor een schoon, prettig en veilig gebouw om onze lessen in te blijven geven.

TSU is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een bloeiende en financieel gezonde organisatie, en daar zijn we trots op. We doen alles wat binnen onze macht ligt om dit ook de komende jaren op deze locatie voort te kunnen zetten.

Zodra er nieuws is over het vervolg, zullen we je verder informeren.

Met eventuele vragen kun je terecht bij Hanneke Bouwsema, directeur a.i. via hanneke@theaterschoolutrecht.nl of 06-42288228

Met vriendelijke groeten, namens bestuur en directie,

Paul Adriaanse, voorzitter bestuur TSU

Ander nieuws

Open Dag 7 september - volg een proefles!

23 mei 2024 lees meer

Kom kijken naar het HUISgezelschap! Voorstelling: De Vrouw Met De Baard

22 mei 2024 lees meer

Kom je naar het Open HUISpodium?

5 mei 2024 lees meer
Terug naar overzicht