4 mei 2025 Theater na de Dam: Het is tijd dat het tijd was
Het Tussenjaar speelt Theater na de Dam: Het is tijd dat het tijd was
‘Je moet trouw blijven aan jezelf, trouw blijven aan de werkelijkheid, juist in een tijd van leuzen’– Marie Anne Tellegen
De Maliebaan, kroonjuweel van Utrecht:
Een prachtige, brede laan van precies een kilometer lang, met aan beide kanten fraaie herenhuizen en stadspaleizen. Het is een van de meest geliefde plekken van Utrecht, maar ook een plek met een weerbarstige geschiedenis.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte de Nederlandse ‘Unter den Linden’ als een magneet op de Duitse bezetter en de NSB. Musserts hoofdkwartier was er al in 1937 gevestigd, na 1940 volgden nog zeker vijftien nazi-instituten. Er vonden parades plaats, hooggeplaatste nazi’s maakten er hun opwachting, er werd vergaderd, gespioneerd, geroddeld en samengezworen.
Maar pal naast de gevreesde verhoorkamers van de Sicherhetspolizei woonde Dr.Max, ofwel Marie-Anne Tellegen, een spilfiguur in het verzet.
En schuin tegenover Mussert resideerde ferm anti-Duitse rooms-katholieke aartsbisschop Jan de Jong, die zijn rug rechthield tegenover het nazi-geweld.
Tegelijkertijd ging het gewone leven door: er werden kinderen geboren, er gingen mensen dood, er werden spelletjes gespeeld. Behalve de prominente figuren duiken 18 jongeren uit Het Tussenjaar van Theaterschool Utrecht samen met regisseur Gilles Groot in de wereld van diverse andere bewoners aan de Maliebaan.
Wat deed de rancune die zich tentoonspreiden op de Maliebaan met de gezinnen die er woonde? Werd de rechts-nationalistische krant Volk en Vaderland uit angst gelezen? Wie was er op de hoogte van de verzetskrant Vrij Nederland die onder Garage Grund op nummer 71 werd gedrukt?
Het is tijd dat het tijd was stelt vragen over hoe wij mensen toen en nu waakzaam en kritisch kunnen blijven in tijden van haat en desinformatie.
Genre: Jongerenvoorstelling, Theater
Duur: 60 minuten
Geschikt voor: 8+
Tickets: €3 excl. servicekosten
Regie en tekst: Gilles Groot
Regie-assistentie: Emma Baakman
Spel: Maroes, Hannah, Erik,Karlijn, Renske, Manu, Sophie, Zoë, Iris, Lila, Iven, Imke, Ian, Maaike, Tara, Kes, Luna en Marijke
Posterbeeld: Jerrold Saija
Met dank aan: woonzorgcentrum De Wartburg, Ad van Liempt
Theater Na de Dam JONG
Tijdens de zestiende editie van Theater Na de Dam zetten bijna 400 jongeren in ruim 50 projecten door heel Nederland zich in om de herdenking op 4 mei van extra betekenis te voorzien. Onder begeleiding van een professionele theatermaker gaan de jongeren in gesprek met (familieleden van) ooggetuigen, over hun herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Deze gesprekken vormen, samen met andere bronmaterialen over de Tweede Wereldoorlog, de basis van de jongerenvoorstellingen.