Menu

VooropleidingenVooropleiding Zaterdag

Wil jij uitzoeken of je naar een theateropleiding zou willen? De Vooropleiding Zaterdag is een speciaal ontwikkeld programma om jou als aanstaande student te laten onderzoeken of het volgen van een theateropleiding iets voor je is. En zo ja, welke richting het beste aansluit bij wat je wil en kan.

Vooropleiding Zaterdag (voorheen LOT)

Elke zaterdag is een leuke en intensieve lesdag. Je krijgt verschillende lessen: spelimprovisatie, spelen met tekst, mime, performance, dans en stem/zang en theatermaken van verschillende docenten. Je krijgt inzicht in theater als vak, kijkt naar je eigen houding, theatrale vermogens en verwachtingen en deze worden getoetst zodat je zelfstandig een keuze kan maken voor een studierichting aan één van de theateropleidingen.
Samen met je klasgenoten oriënteer je je ook op de verschillende theater opleidingen. Je bezoekt open dagen, je krijgt workshops van docenten verbonden aan de hbo-opleidingen en er is een jaarlijkse alumni-dag. Tijdens deze alumni-dag spreek je met oud-deelnemers van de LOT, Vooropleiding of Tussenjaar die zijn aangenomen op een van de theateropleidingen in Nederland of Belgie zodat je een indruk krijgt hoe er op de scholen wordt gewerkt en hoe de studenten dat beleven.

Daarnaast organiseren een aantal theateropleidingen (o.a. ArtEZ) een speciale Open Dag voor jongeren die op een van de Vooropleidingen zitten. Daar zijn wij natuurlijk bij! Naast alle lessen en begeleiding stimuleren we ook om veel voorstellingen te gaan zien.

Mentor
Myra van Abeelen is je mentor. Je krijgt coaching en begeleiding in waar jouw talenten en kwaliteiten liggen en je krijgt begeleiding in de zoektocht naar de geschikte opleiding voor jou.

Voor wie?
De Vooropleiding Zaterdag (voorheen was de naam Landelijke Oriëntatiecursus Theaterscholen, ofwel de LOT) is bedoeld voor jongeren die verdieping zoeken en die overwegen om een theateropleiding te volgen. De lesdagen op zaterdag zijn intensief. Je zal je op veel verschillende vlakken ontwikkelen door diversiteit aan lessen en door de begeleiding van verschillende betrokken docenten en je mentor. Zo ga je ook beter voorbereid de audities in. Als je nog geen audities doet dit jaar (bijvoorbeeld omdat je nog eindexamen moet doen), kan je deze vooropleiding ook volgen. We stellen d.m.v. een selectie zorgvuldig een klas samen. Een klas heeft tussen de 12-16 studenten.

Toelating
Je kunt je aanmelden voor de Selectiedag van de Vooropleiding Zaterdag wanneer je tenminste havo/vwo tot en met het derde jaar hebt gevolgd, mbo tot en met het tweede jaar hebt afgesloten of een diploma vmbo-tl hebt behaald.

Selectiedag Vooropleiding Zaterdag
Er zijn voor de Vooropleiding Zaterdag twee Selectiedagen in 2024 waarin je kennis kunt maken met de lessen en met de opleiding. Schrijf je in voor de Selectiedag die jou het beste uitkomt. Let op, er zijn deze dagen een beperkt aantal plaatsen. Dus zorg dat je er snel bij bent!

Onze Selectiedagen in 2024

Als je je wilt opgeven voor de Vooropleiding Zaterdag dan is deelname aan een Selectiedag verplicht.

Op de Selectiedag maak je kennis met de Vooropleiding Zaterdag. Je krijgt verschillende lessen van docenten. Zo krijg je een goede indruk van de lessen, je toekomstige klasgenoten, de docenten en het niveau. En wij krijgen een indruk van jou. Na de Selectiedag hoor je of je bent toegelaten tot de Vooropleiding Zaterdag. De kosten zijn € 35,-.

De eerste lesdag is 14 september 2024 (onder voorbehoud).

Onze Vooropleidingen zijn CRBKO gecertificeerd. Hiermee voldoen we aan de Kwaliteitscode voor Opleidingsinstellingen voor Kort Beroepsonderwijs. Door die kwalificatie is BTW-vrijstelling toegekend voor onze Vooropleidingen (inclusief Selectiedagen).

Onze Vooropleiding en Vooropleiding Zaterdag zijn CRBKO gecertificeerd. Hiermee voldoen we aan de Kwaliteitscode voor Opleidingsinstellingen voor Kort Beroepsonderwijs. Door die kwalificatie is BTW-vrijstelling toegekend voor onze Vooropleidingen (inclusief Selectiedagen).

Heb je nog vragen? Bekijk hier de FAQ met alle veelgestelde vragen en antwoorden.
Staat je vraag er niet bij? Neem dan even contact met ons op.

Over de docenten

Meerdere docenten

Enthousiaste en gekwalificeerde docenten uit ons team verzorgen de lessen.

Myra van Abeelen

Opleiding: Acteur/ theatermaker HKU, Docent Drama kopopleiding HKU. Werk: sinds 2002 docerend theatermaker. Ze geeft al jaren les op Theaterschool Utrecht waar zij jongeren en volwassen lesgeeft en waar zij voorstellingen maakt. Zij is op zoek naar humor en absurditeit. Ze leidt je op tot een spelende maker of makende speler. Een onderzoekende houding hoort daarbij. Haar voorkeur binnen theater gaat uit naar improvisatie, fysiek beeldend theater, mime, teksten geschreven door de spelers zelf en bestaande teksten worden zeker ook gebruikt. Zij is op dit moment mentor en speldocent bij de LOT en productieleider TSU Herdenkt. Daarnaast werkt zij als dramadocent in het basisonderwijs, als theatermaker in het voortgezet onderwijs en als simulatiepatiënt bij Schola Medica. Myra is speler bij Café Kimya, een mime trainingsgroep voor kunstvakgenoten.

lees meer neem contact op

Eva Bervoets

Opleiding: Toneelacademie Maastricht Performance, PAO Docent. Werk: Theater & performance docent o.a. op het UCK, Jeugdtheater Hofplein, Jeugdtheaterschool Rabarber, Centrum voor de Kunsten De Nieuwe Veste, Centrum voor de Kunsten FluXus. Performer/theatermaker/videokunstenaar o.a. bij Buro Curious, Bervoets & Nijenhuis, Tolhuistuin en Het Huis Utrecht.

lees meer neem contact op

Leonie Bos

Opleiding: Rockacademie (HBO Bachelor of Music). Werk: Bells Of Youth (DWDD, Sziget, Zwarte Cross, 3FM, radio 2 & radio 1); Sessie zangeres in verschillende studio's. The Amsterdam Vocal Company; Boekvis Producties met diverse muzikale projecten voor in het Theater en Educatie; Voice Over voor Radio, TV, en Online producties. Muzikale regie Toneelschuur Productie Starring#23: Sarah’s Partijtje (Haarlem 2021); Muzikale begeleiding bij Toneelmakerij Productie: Zorgvlied. (Amsterdam 2022).

lees meer neem contact op

Gilles Groot

Opleiding: Regieopleiding (2018) en postacademische opleiding tot theaterdocent (2022), beide aan Toneelacademie Maastricht. Werk: tijdens en na zijn afstuderen werkte Gilles als regieassistent voor gezelschappen als Toneelgroep Oostpool, Theater Rotterdam en International Theater Amsterdam en maakte o.a. werk bij de Veenfabriek en het productiehuis Theater Rotterdam. Als maker zoekt Gilles in zijn werk naar een samensmelting van film, taal, beeld en geluid. In deze assemblages verwijst hij graag naar hoe het werk tot stand is gekomen. Hoe een regisseur een scène bedenkt, hoe de schetsen in het atelier van de kunstenaar eruitzien of hoe een muzikant een lied componeert is voor Gilles belangrijker dan het eindresultaat. Het werkproces zelf is de kern van zijn artistieke praktijk en in de études die hij toont bevraagt hij de wille zur macht van de kunstenaar. ‘Waarom een kunstwerk maken als alleen de droom al zo mooi is?’ Pier Paolo Pasolini

lees meer neem contact op

Annelies van Wijk

Opleiding: Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Werk: Schrijft toneel (o.a. Hosseini) en proza (o.a. voor Hard//Hoofd en De Optimist), maakt podcasts (o.a. voor theatergezelschap Vloeken in de Kerk) en bouwt interventies waarin ze door middel van taal een ontmoeting aangaat met haar publiek (zie: Liedfs). Ze geeft les aan uiteenlopende groepen, van enthousiaste amateurs tot aankomend professionals.

lees meer neem contact op