Menu

VooropleidingenVooropleiding

Zoek je een Vooropleiding van 5 dagen in de week een heel schooljaar lang? Wil jij je een jaar lang fulltime verdiepen in theater? Wil je goede begeleiding richting de audities van de verschillende theateropleidingen? Dan is de Vooropleiding iets voor jou.

Vooropleiding 

In dit jaar sta jij centraal. Even niet presteren maar juist veel onderzoeken en geen toetsen en cijfers. Samen met gelijkgestemde klasgenoten ga je een heel bijzonder jaar tegemoet en sluit je vriendschappen voor het leven. Dit jaar staat in het teken van ‘de tijd’ nemen. Tijd nemen om jezelf voor te bereiden op de audities en te ontwikkelen als acteur, theatermaker, performer, schrijver, docent.

Tijdens de eerste twee blokken van de Vooropleiding krijg je veel lessen. Jouw ontwikkeling staat centraal. We werken aan verschillende vaardigheden. En je gaat uitzoeken of en waarom jij het theatervak in wil. Waar liggen jouw kwaliteiten. Wat zijn jouw inspiratiebronnen. Hoe presenteer jij je op een goede manier bij een auditie. Je krijgt les in: acteren, zingen, monologen/dialogen, dramaschrijven, leren kijken, theatermaken, fysiek bewustzijn, mime, videoportret en kennis over theater. Je krijgt lessen van verschillende docenten die je ontwikkeling goed volgen en begeleiden. Aan het einde van ieder blok krijg je een uitgebreide evaluatie van alle docenten en ga je in gesprek met je mentor over je ontwikkelingen en je ambities. Zo ga je met meer zelfvertrouwen en zelfkennis de selecties in van de verschillende theateropleidingen.

In het derde blok ga je ervaring op doen in verschillende projecten. Iedere week staat een ander project centraal. Tijdens de projectweken ga je werken met professionele theatermakers en werk je samen met theaterstudenten van verschillende opleidingen. Iedere week een andere theatermaker, regisseur, acteur om je te inspireren en aan het werk te zetten. Dit is ook de periode waarin je audities doet voor de verschillende theateropleidingen. De mentoren blijven je ontwikkeling volgen en begeleiden je bij alle audities.

Het vierde blok maak je onder begeleiding van een regisseur samen met een klein deel van je groep een eindvoorstelling. Je bent zowel speler als maker.

Mentor
Jimat Pelupessy en Jasper Vaillant zijn je mentor. Je krijgt coaching en begeleiding in waar jouw talenten en kwaliteiten liggen en je krijgt begeleiding in de zoektocht naar de geschikte opleiding voor jou.

Samenwerking HKU Theater
De Vooropleiding wordt georganiseerd door Theaterschool Utrecht. HKU Theater zit om de hoek (Janskerkhof) en ook regelmatig met lessen en projecten bij ons in huis (Domplein). We werken regelmatig samen met HKU Theater. Studenten van de Vooropleiding krijgen mogelijkheid om een bibliotheekpas van de HKU aan te schaffen en mogen daar het hele jaar boeken lenen. Handig als je monologen zoekt of een toneeltekst moet lezen voor de dramaturgie lessen.

Een vol jaar…
En er is ook ruimte om je naast de Vooropleiding verder te ontwikkelen als speler en maker. Veel studenten van de Vooropleiding spelen in voorstellingen van HKU studenten. Studenten hebben bijna allemaal een baantje op de woensdagmiddag of in het weekend. Die combinatie is goed te doen omdat er buiten de lestijden niet veel extra huiswerk zal zijn. Het enige is incidenteel het leren of lezen van teksten en het bezoeken van een voorstelling.

Toelating
De Vooropleiding staat open voor iedereen die mbo-4, havo of een hogere opleiding heeft afgesloten. De maximum leeftijd is 25 jaar.

Selectiedag Vooropleiding 

Er zijn voor de Vooropleiding twee Selectiedagen in 2024 waarin je kennis kunt maken met de lessen en met de opleiding. Schrijf je in voor de Selectiedag die jou het beste uitkomt. Let op, er zijn deze dagen een beperkt aantal plaatsen. Dus zorg dat je er snel bij bent!

Onze Selectiedagen in 2024 

Als je je wilt opgeven voor de Vooropleiding dan is deelname aan een Selectiedag verplicht.

Op de Selectiedag maak je kennis met de Vooropleiding. Je krijgt verschillende lessen van docenten. Zo krijg je een goede indruk van de lessen, je toekomstige klasgenoten, de docenten en het niveau. En wij krijgen een indruk van jou. Na de Selectiedag hoor je of je bent toegelaten tot de Vooropleiding. De kosten zijn € 35,-.

De eerste lesdag is 9 september 2024 (onder voorbehoud).

Onze Vooropleidingen zijn CRBKO gecertificeerd. Hiermee voldoen we aan de Kwaliteitscode voor Opleidingsinstellingen voor Kort Beroepsonderwijs. Door die kwalificatie is BTW-vrijstelling toegekend voor onze Vooropleidingen (inclusief Selectiedagen).

Heb je nog vragen? Bekijk hier de FAQ met alle veelgestelde vragen en antwoorden.
Staat je vraag er niet bij? Neem dan even contact met ons op.

Over de docenten

Meerdere docenten

Enthousiaste en gekwalificeerde docenten uit ons team verzorgen de lessen.

Jimat Pelupessy

Opleiding: Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten Bachelor Dance in Education, UvA Master Theaterwetenschappen. Werk: Onder andere als dans- of theoriedocent bij AHK-opleidingen Docent Dans (Amsterdam), Buitenkunst (Drenthe), Parnassos Cultuurcentrum (Utrecht), Balletschool de Toverfluit (Amsterdam). Tevens werkzaam als subsidie-adviseur (Gemeente Utrecht, Provincie Noord-Brabant). Momenteel Coördinator Talentontwikkeling jongeren bij Theaterschool Utrecht en mentor, coach en docent bij het Tussenjaar en de Vooropleiding.

lees meer neem contact op

Lieke-Rosa Altink

Opleiding: Acteurs opleiding en Postacademische Docentopleiding Toneelacademie Maastricht. Werk: Naast acteerwerk voor toneel, film en televisie, docent spel (o.a. Toneelacademie Maastricht, Frank Sanders Academie, Toneelhuis Amsterdam, HKU Acting en HKU Theater Docentopleiding, Vooropleiding Zone 1380, De Jaargang Kemna Training, en Vooropleiding).

lees meer neem contact op

Eva Bervoets

Opleiding: Toneelacademie Maastricht Performance, PAO Docent. Werk: Theater & performance docent o.a. op het UCK, Jeugdtheater Hofplein, Jeugdtheaterschool Rabarber, Centrum voor de Kunsten De Nieuwe Veste, Centrum voor de Kunsten FluXus. Performer/theatermaker/videokunstenaar o.a. bij Buro Curious, Bervoets & Nijenhuis, Tolhuistuin en Het Huis Utrecht.

lees meer neem contact op

Herman Bolten

Opleiding: HKA (Toneelschool Amsterdam); True Acting Institute (Portland, USA). Werk: Freelance acteur bij grote en kleine gezelschappen, in locatievoorstellingen en eigen projecten. Van 1996 tot 2007 rollen bij het Utrechtse gezelschap de Paardenkathedraal. Gecertificeerd trainer van acteurs in de Meisner Acteertechniek. Kernkwaliteiten: procesmatig werken en gedrevenheid.

lees meer neem contact op

Sarah van Lieshout

Opleiding: HKU Conservatorium klassieke zang. Werk: Onder andere bij De Nederlandse Reisopera, Bachkoor Holland, Muziekcentrum ZuidOost (Amsterdam), zang- en koorjuf in primair en middelbaar onderwijs en zangeres in diverse formaties (muziek(theater) producties, band, kleinkunst, klassiek duo, koor).

lees meer neem contact op

Linar Ogenia

Opleiding: sinds mijn achtste doe ik Taekwondo. In mijn puberteit was ik ook een Wu-tang clan fan en kwam ik in aanraking met breakdance. Tijdens de Mime-opleiding begon mijn onderzoek naar hoe ik gevechtskunst kon gebruiken in spel en theatermaken. Werk: mime en dans training aan acteurs en dansers.

lees meer neem contact op

Jasper Vaillant

Opleiding: Regieopleiding en postacademische opleiding tot theaterdocent, beide aan Toneelacademie Maastricht. Werk: Onder andere bij productiehuis De Nieuwe Oost, Toneelgroep Amsterdam, Toneelschool Arnhem, UCK Theater. Momenteel werkzaam als regisseur, theaterdocent en cultuurcoach bij Theater Rotterdam.

lees meer neem contact op