Menu

VolwassenenTragedie in de zomer

In de Griekse Tragedie van 500 v Chr was het lot iets wat onontkoombaar was. Je leven en je dood waren vooraf al bepaald. De hoofdpersonages proberen hun lot te keren, maar dit lukt ze nooit. Soms weten ze niet wat hun lot is, maar voelen ze dat ze moeten strijden voor iets belangrijks. Deze strijd met het lot vind ik interessant. Aan de hand van o.a. bestaande teksten over Oedipus, Medea en Antigone gaan we het lot bestuderen.

In de tragedie was er vaak sprake van een ziener of orakel die het lot voorspelde en aan het einde kwam er vaak een deus ex machina (verschijning van een god) die over het lot beslist. Was deze laatste niet eigenlijk een noodgreep van de schrijver, omdat hij niet wist hoe de tragedie moest eindigen? Dan maar een god die alles oplost. Hoe verhouden wij ons tot het lot? Zijn wij onderhevig aan een lotsbestemming? Is dat gewoon het lot uit de loterij? Wat voor scènes kunnen wij maken om ons lot te tarten? Hoe kunnen wij spelen met het lot?

Het levert hopelijk een boel spanning op, en ook een hoop humor met de ziener en een god op het toneel. Het lot als het zwaard van Damocles en het lot als excuus om je vreselijk te kunnen misdragen, want je lot valt niet te voorspellen of te controleren, toch, en dood gaan we allemaal? Het wordt een collage presentatie met spelers die willen spelen, maken en meedenken.

Over de docent

Myra van Abeelen

Opleiding: Acteur/ theatermaker HKU, Docent Drama kopopleiding HKU. Werk: Docent theater en mentor bij UCK; Stichting Buitenkunst, simulatiepatient bij Schola Medica, creatieve coach bij Stichting InBeeld, Theatermakerij Storm, in regulier en speciaal primair en voortgezet onderwijs.

lees meer neem contact op