Menu

CursussenScenario Schrijven

Aan elke film of serie ligt een scenario ten grondslag. Maar wat is dat eigenlijk, een scenario? Hoe ziet het eruit, aan welke regels moet het voldoen, en belangrijker nog: hoe schrijf je het? In de cursus Scenario Schrijven gaan we aan de slag met de beginselen van scenario, en eindig je met het scenario van je eigen kortfilm.

We zullen ingaan op de theorie rondom scenario en film, die we direct concreet maken door aan schrijfoefeningen te werken. Ook zullen we fragmenten lezen (én kijken) van bestaande films en series om het verschil tussen script en screen te behandelen. In de lessen focussen we op het denken in beeld, handelingen en geluid, want dat is uiteraard de basis van film. In de lessenreeks werk je aan losse schrijfoefeningen en werk je uiteindelijk toe naar je eigen korte filmscenario, die we tot leven zullen wekken door middel van een lezing. Alle gemaakte schrijfoefeningen zullen we hardop lezen en analyseren.

In de lessen:

  • Leer je de theorie van scenario en verhaal;
  • Analyseer je filmfragmenten;
  • Lezen we scènes;
  • Ontwikkel je je eigen personages;
  • Creëer je een eigen taal voor ze;
  • En schrijf je aan je eigen kortfilm.

Omdat we bij het begin beginnen, is het fijn als jij ook beginner bent! Mocht je al wel wat ervaring hebben, neem dan even contact op met Roos, dan kijkt zij met je mee.

Over de docent

Roos Voorhorst

Opleiding: Roos Voorhorst (1993) studeerde Writing for Performance aan de HKU en behaalde haar master Schrijven aan het RITCS in Brussel. Werk: Roos is toneelschrijver en scenarist. Roos schrijft zowel autonoom als in opdracht, en werkt aan verschillende producties in zowel Nederland als in België. In 2022 ontving ze de werkbijdrage theatertekst voor haar stuk The Family Fair, en in 2023 werd haar toneeltekst room for thought bij Verse Tekst verkozen tot meest opzienbarende toneeltekst van 2023 en uitgegeven bij De Nieuwe Toneelbibliotheek.

lees meer neem contact op