Menu

CursussenToneelschrijven

In de cursus Toneelschrijven gaan we… juist: toneel schrijven. Maar hoe doe je dat eigenlijk? En wanneer is iets toneel? In twaalf lessen gaan we met elkaar aan de slag en schrijven we verschillende scènes in verschillende vormen. Denk aan monologen, dialogen en gesprekken tussen tien verschillende personages. In de cursus zal experimenteren centraal staan, want door zoveel mogelijk uit te proberen leer je het meest. Ook zullen we bestaande toneelteksten lezen en analyseren, en we bespreken natuurlijk elkaars teksten.

Je werkt aan je eigen signatuur en zal een eigen bundel met toneelscènes hebben. De cursus wordt afgesloten met een korte presentatie tijdens het Open HUISpodium in december.

We werken aan:

  • Verschillende manieren om tot een idee te komen
  • Het verschil tussen schrijftaal en spreektaal
  • Monoloog en dialoogschrijven
  • Ritme in je tekst verwerken
  • Analyseren van toneelteksten

Toneelschrijven is een basiscursus, je hebt dus geen ervaring nodig.

Over de docent

Roos Voorhorst

Opleiding: Roos Voorhorst (1993) studeerde Writing for Performance aan de HKU en behaalde haar master Schrijven aan het RITCS in Brussel. Werk: Roos is toneelschrijver en scenarist. Roos schrijft zowel autonoom als in opdracht, en werkt aan verschillende producties in zowel Nederland als in België. In 2022 ontving ze de werkbijdrage theatertekst voor haar stuk The Family Fair, en in 2023 werd haar toneeltekst room for thought bij Verse Tekst verkozen tot meest opzienbarende toneeltekst van 2023 en uitgegeven bij De Nieuwe Toneelbibliotheek.

lees meer neem contact op