Menu

JongerenProductieKlas

In deze ProductieKlas werken we een jaar lang samen aan een voorstelling met als vertrekpunt het beroemde boek Lord of the Flies (1954). Hierin crasht een vliegtuigje vol ogenschijnlijk keurige kostschoolleerlingen tijdens een schoolreisje op een onbewoond eiland. In eerste instantie lukt het de jongeren om samen de crisis het hoofd te bieden, maar naarmate de tijd verstrijkt komt ieders ware aard naar boven. Waar de één zich ontpopt als rechtgeaard leider, verandert de ander in een ware tiran. Als ook hun bron van voedsel op het eiland uitgeput raakt, nemen de wetten van de natuur het over. Wat begon als een zomers uitje, loopt uit op een strijd tussen leven en dood.

Hoe sterk is ons laagje beschaving? Wat doen we als we op onszelf zijn aangewezen? Bouwen we samen een democratische mini-samenleving of ontstaat er een dictatuur? Wat is goed leiderschap? Wat gebeurt er als de macht in handen van de verkeerde valt?

Samen met schrijver en regisseur Harm Duco Schut werk je een jaar lang aan je spelvaardigheden, improvisatietechniek, houding en stemgebruik. Je leert hoe je je eigen ideeën helder op papier zet en vervolgens tot leven brengt op het podium. Samenwerking en spelplezier staan hierin altijd centraal. Aan het einde monteren we alle scènes samen tot het broeierige en duistere tienerdrama SUMMER SCHOOL.

Falco
Ik wil dat je op hem schiet.

Roos
Dat doe ik niet.

Falco trekt aan Worms haar.

Worm
Au!

Falco
Als je niet doet wat ik zeg, zal je vriendje daar heel veel last van krijgen. Jouw keuze.

Roos
Ik kan het niet. Zo zit ik niet in mekaar.

Falco smijt Worm met een smak op de grond en schopt hem een paar keer hard in zijn buik. Worm schreeuwt het uit van de pijn.

Worm
Au! Au! Au!

Roos
Falco! Doe normaal!

Falco
Schieten!

Roos
Nee! Wat bezielt jou!?

Falco trekt een mes uit zijn laars.

Falco
De volgende ‘nee’ die ik van je krijg en ik snij z’n strot door! Schieten! Nu!

Roos stopt een pijltje in haar blaaspijp en richt die op Worm…

Over de docent

Harm Duco Schut

Opleiding: Toneelacademie Maastricht. Werk: Vijf jaar als acteur verbonden aan Internationaal Theater Amsterdam (ITA). Werkt nu als schrijver/regisseur voor theater en audio. Maakte Parade-voorstelling Amorra (2018), audiodrama’s Staatsgeheim (2020) en De Omega (2022) en gothic horrormonoloog De Gastheer (2023), die zowel verscheen in het theater als op audioplatform Podimo. Voor jongerentheater SPAAK in Arnhem schrijft/regisseert hij jaarlijks een nieuw stuk gebaseerd op een bekende (fictieve) persoon. Vorig jaar was dat Robin Hood (2023), dit jaar maakt hij Dracula (2024).

lees meer neem contact op