Menu

JongerenTheaterKlas 2

Heb jij zin om: je een jaar lang ontwikkelen op het gebied van theater? Je te laten inspireren door verschillende docenten en theatermakers? Samen met een groep enthousiaste leeftijdgenoten maak je een voorstelling aan het einde van het jaar.

De Theaterklassen bij Theaterschool Utrecht starten vanaf 13 jaar. Je kan je talenten ontwikkelen en doorgroeien in Theaterklas 1, 2, 3 en 4. Deze cursussen bieden je verdieping en spelplezier. Samen met leeftijdsgenoten die ook serieus met theater aan de slag willen beleef je een te gekke tijd, iedere zaterdag. We bieden je een plek waar je jezelf kan zijn, waar je jouw fascinaties kan ontdekken en waar je je acteer- en maak-skills kan verbeteren.

In Theaterklas 2 zoek je verdieping. Je ontwikkeling als speler en maker zet door en je leert steeds beter hoe je een goede scène opbouwt en hoe je je acteertools kan inzetten op de vloer. De cursus bestaat uit 2 blokken. In het eerste lesblok krijg je verschillende lessen. Binnen de acteerlessen ga je aan het werk met (groeps-) improvisatie, elementair spel, acteren met tekst, personages en rolverdieping en het spelen van scènes. Er wordt intensief samengewerkt, samen kom je steeds een stap verder. Theater is meer dan alleen leren acteren. Je gaat ook aan de slag met schrijven, performance, bewegen, zingen, theatermaken. Ook ga je meer podiumervaring opdoen, denk bijvoorbeeld aan een try-out op het Open Huis Podium. Je leert kijken, filosoferen, je ideeën vormgeven op de vloer, feedback geven allemaal vanuit verschillende invalshoeken. Daarom krijg je verschillende lessen van diverse docenten met een verschillende theaterachtergrond. Je hoeft zeker niet goed te kunnen zingen of dansen, maar wel plezier hebben om dingen te onderzoeken en uit te proberen.
In het tweede blok staat de eindvoorstelling centraal. Hier kun je alles toepassen wat je de afgelopen tijd geleerd hebt en waar je van áán gaat staan. Samen met je docenten maak je in korte tijd een voorstelling waar jullie creatieve input tot zijn recht gaat komen. We sluiten het jaar af met het spelen van de eindvoorstelling in de Theaterzaal van Theaterschool Utrecht op 5 april 2025.

Bij de start van de cursus ontvang je een uitgebreid rooster met je lessen en docenten en daarnaast de momenten buiten de lessen. We bezoeken bijvoorbeeld met z’n allen ook de voorstelling van Theaterklas 3 en 4.

Bij de Theaterklassen werken we aan verschillende vaardigheden:

  • Creativiteit
  • Samenwerken en samenspelen
  • Feedback geven en ontvangen
  • Elementaire spelvaardigheden
  • Presenteren
  • Kritisch denken
  • Probleem oplossen
  • Zelfvertrouwen
  • Communiceren

Na Theaterklas 2 kan je door naar Theaterklas 3 – Productie. Je kunt je ook aanmelden voor de selectie van de Vooropleiding Zaterdag.

Over de docenten

Meerdere docenten

Enthousiaste en gekwalificeerde docenten uit ons team verzorgen de lessen.

Brian Voermans

Opleiding: Hogeschool van de kunsten Utrecht (docent theater) Werk: Theatermaker met grote interesse in maskerspel, poppenspel, satire en komedie. Een helft van de makersduo is "twee tonen" . Als theaterdocent en maker werkzaam voor verschillende instanties.

lees meer neem contact op

Kim Hoogterp

Opleiding: Fontys Hogeschool voor de Kunsten Bachelor Modern Danstheater Uitvoerend. Master Contemporary Theatre, Dance and Dramaturgy aan Universiteit Utrecht. Z Werk: Kim is sinds 2012 werkzaam als danser en performer voor o.a. Dansmakers Amsterdam, Dansateliers, Generale Oost, Dansbrabant, Atelier Iris Woutera en de Nationale Opera. Hiernaast werkt ze als dans, performance en circus Dramaturg voor verschillende makers. Binnen haar lessen zoekt ze naar de kracht en lichamelijke vrijheid van de eigen beweging en innerlijke wereld van de spelers door middel van o.a. improvisatie en compositie opdrachten.

lees meer neem contact op

Leonie Bos

Opleiding: Rockacademie (HBO Bachelor of Music). Werk: Bells Of Youth (DWDD, Sziget, Zwarte Cross, 3FM, radio 2 & radio 1); Sessie zangeres in verschillende studio's. The Amsterdam Vocal Company; Boekvis Producties met diverse muzikale projecten voor in het Theater en Educatie; Voice Over voor Radio, TV, en Online producties. Muzikale regie Toneelschuur Productie Starring#23: Sarah’s Partijtje (Haarlem 2021); Muzikale begeleiding bij Toneelmakerij Productie: Zorgvlied. (Amsterdam 2022).

lees meer neem contact op

Tessa Kraijer

Opleiding: Tessa is opgeleid tot journalist en is daarna afgestudeerd als docerend theatermaker (Fontys, 2023). Werk: In haar werk als theatermaker komen deze twee werelden vaak samen in de vorm van audio en video, maar ook de gewone mens als onderwerp. 'De wereld is immers al theatraal genoeg'. Verbeelding en de zintuiglijke ervaring spelen vaak een grote rol in haar voorstellingen en lessen, want door te ervaren leer je het meest. Naast haar werk op TSU is ze: docent MBO acteursopleiding (Rijnijssel, Arnhem), video-editor, trainingsacteur (defensie) en is ze speler en maker.

lees meer neem contact op