Projecten Theater voor Keti Koti
Theater voor Keti Koti is een theaterproject dat gericht is op het herdenken en vieren van de afschaffing van de slavernij, die plaatsvond op 1 juli 1863. Keti Koti betekent "Verbroken Ketenen" in het Sranantongo, de taal die in Suriname wordt gesproken. Dit project is bedoeld om bewustwording te creëren over de geschiedenis van slavernij en de impact die dit verleden heeft op het heden.
2025
2024
In het kader van Keti Koti maakten we samen met een groep jongeren een voorstelling over hun perspectief op het slavernijverleden: over vrijheid, over hun bi-culturele achtergrond, over gelijkheid.
Dit jaar speelden 12 jongeren onder leiding van theatermaker Raygin Fullinck: De Enkelingen - een Ode aan het individu.
Met een mix van muziek, beweging en persoonlijke verhalen, verkenden 12 jongeren van Theaterschool Utrecht het thema rebellie. Geïnspireerd door het lied "De Enkeling" van Jules de Korte, brachten deze jonge performers hun eigen gevoelens en houdingen ten opzichte van Keti Koti tot leven.
'Hoe sta je op als je de enige bent?' 'Mag je rebelleren of moet je je mond houden en normaal doen?' 'Mag je trots zijn als je rebelleert?'
De voorstelling werd in totaal vijf keer gespeeld op vier verschillende locaties: Theaterschool Utrecht (Domplein), Podium Hoge Woerd, ZIMIHC theater Zuilen en Bibliotheek Neude.
Regie: Raygin Fullinck
Tekst: Flora Kenza Nacer
Muziek: Jin Hoogerwerf
Productie: Myra van Abeelen
Foto's: Wessel Spoelder
Dit project is een samenwerking tussen Theaterschool Utrecht, Bibliotheek Utrecht, Theater voor Keti Koti (landelijk), Creative College, Podium Hoge Woerd en ZIMIHC theater Zuilen.
Met dank aan: het Cultuurfonds, provincie Utrecht en Fonds voor Cultuurparticipatie.
2023
In 2023 speelden de spelers van Theaterschool Utrecht de voorstelling: Ik heb een droom
"Stap binnen in de wereld van 6 jonge spelers die een dappere poging wagen om de legendarische ‘I Have A Dream’ speech van Martin Luther King op geheel eigen wijze vorm te geven. Geïnspireerd door de visionaire woorden van deze iconische spreker, willen zij hun persoonlijke situatie en de huidige maatschappij onder de loep nemen en zoeken naar manieren om verandering teweeg te brengen. De erfenis van de slavernij is nog steeds voelbaar in onze samenleving, en deze jonge talenten zijn vastbesloten om deze onrechtvaardigheden aan te pakken. Met passie, moed en creativiteit brengen ze een nieuw perspectief op een klassieke boodschap. Samen kunnen we de wereld veranderen, en het begint allemaal met een droom."