Menu

VooropleidingenLandelijke Oriëntatiecursus Theaterscholen

Wil jij uitzoeken of je naar een theateropleiding zou willen? De LOT is een speciaal ontwikkeld programma om jou als aanstaande student te laten onderzoeken of het volgen van een theateropleiding iets voor je is. En zo ja, welke richting het beste aansluit bij wat je wil en kan.

Hoe ziet je lesdag er uit?
Elke zaterdag is een leuke en intensieve lesdag. Je krijgt verschillende lessen: spelimprovisatie, spelen met tekst, mime, performance, dans en stem/zang en theatermaken van verschillende docenten. Je krijgt inzicht in theater als vak, kijkt naar je eigen houding, theatrale vermogens en verwachtingen en deze worden getoetst zodat je zelfstandig een keuze kan maken voor een studierichting aan één van de theateropleidingen.

Een aantal Hogescholen voor de Kunsten organiseert speciale open dagen voor LOT-studenten. Hier ga je heen om te ervaren hoe het op zo'n school is, welke opleidingen er allemaal zijn en antwoord te krijgen op alle vragen die je hebt. Daarnaast krijg je op één van de zaterdagen een auditietraining van Michiel Bijmans, docent en mentor van de Toneelschool Arnhem. Er komt ook een alumni-dag met (oud-) deelnemers van de LOT of de Vooropleiding die zijn aangenomen op een van de theateropleidingen in Nederland, zodat je een indruk krijgt hoe er op de scholen wordt gewerkt en hoe de studenten dat beleven. Naast alle lessen en begeleiding stimuleren we ook om veel voorstellingen te gaan zien.

Mentor
Myra van Abeelen is mentor van de LOT studenten. Je krijgt coaching en begeleiding in waar jouw talenten en kwaliteiten liggen en je krijgt begeleiding in de zoektocht naar de geschikte opleiding voor jou.

Toelating
Je kunt je aanmelden voor de Selectiedag van de LOT wanneer je tenminste havo/vwo tot en met het derde jaar hebt gevolgd, mbo tot en met het tweede jaar hebt afgesloten of een diploma vmbo-tl hebt behaald

Selectiedag LOT
Er zijn voor de LOT twee Selectiedagen in 2024 waarin je kennis kunt maken met de lessen en met de opleiding. Schrijf je in voor de Selectiedag die jou het beste uitkomt. Let op, er zijn deze dagen een beperkt aantal plaatsen. Dus zorg dat je er snel bij bent!

Onze Selectiedagen in 2024

Als je je wilt opgeven voor een van de vooropleidingen dan is deelname aan een Selectiedag verplicht. Na de Selectiedag hoor je of je bent toegelaten tot de LOT.

Onze Vooropleiding en LOT zijn CRBKO gecertificeerd. Hiermee voldoen we aan de Kwaliteitscode voor Opleidingsinstellingen voor Kort Beroepsonderwijs. Door die kwalificatie is BTW-vrijstelling toegekend voor onze Vooropleidingen (inclusief Selectiedagen).

Heb je nog vragen? Bekijk hier de FAQ met alle veelgestelde vragen en antwoorden.
Staat je vraag er niet bij? Neem dan even contact met ons op.

Over de docenten

Meerdere docenten

Enthousiaste en gekwalificeerde docenten uit ons team verzorgen de lessen.

Myra van Abeelen

Opleiding: Acteur/ theatermaker HKU, Docent Drama kopopleiding HKU. Werk: sinds 2002 docerend theatermaker. Ze geeft al jaren les op Theaterschool Utrecht waar zij jongeren en volwassen lesgeeft en waar zij voorstellingen maakt. Zij is op zoek naar humor en absurditeit. Ze leidt je op tot een spelende maker of makende speler. Een onderzoekende houding hoort daarbij. Haar voorkeur binnen theater gaat uit naar improvisatie, fysiek beeldend theater, mime, teksten geschreven door de spelers zelf en bestaande teksten worden zeker ook gebruikt. Zij is op dit moment mentor en speldocent bij de LOT en productieleider TSU Herdenkt. Daarnaast werkt zij als dramadocent in het basisonderwijs, als theatermaker in het voortgezet onderwijs en als simulatiepatiënt bij Schola Medica. Myra is speler bij Café Kimya, een mime trainingsgroep voor kunstvakgenoten.

lees meer neem contact op

Eva Bervoets

Opleiding: Toneelacademie Maastricht Performance, PAO Docent. Werk: Theater & performance docent o.a. op het UCK, Jeugdtheater Hofplein, Jeugdtheaterschool Rabarber, Centrum voor de Kunsten De Nieuwe Veste, Centrum voor de Kunsten FluXus. Performer/theatermaker/videokunstenaar o.a. bij Buro Curious, Bervoets & Nijenhuis, Tolhuistuin en Het Huis Utrecht.

lees meer neem contact op

Leonie Bos

Opleiding: Rockacademie (HBO Bachelor of Music). Werk: Bells Of Youth (DWDD, Sziget, Zwarte Cross, 3FM, radio 2 & radio 1); Sessie zangeres in verschillende studio's. The Amsterdam Vocal Company; Boekvis Producties met diverse muzikale projecten voor in het Theater en Educatie; Voice Over voor Radio, TV, en Online producties. Muzikale regie Toneelschuur Productie Starring#23: Sarah’s Partijtje (Haarlem 2021); Muzikale begeleiding bij Toneelmakerij Productie: Zorgvlied. (Amsterdam 2022).

lees meer neem contact op

Gilles Groot

Opleiding: Regieopleiding (2018) en postacademische opleiding tot theaterdocent (2022), beide aan Toneelacademie Maastricht. Werk: tijdens en na zijn afstuderen werkte Gilles als regieassistent voor gezelschappen als Toneelgroep Oostpool, Theater Rotterdam en International Theater Amsterdam en maakte o.a. werk bij de Veenfabriek en het productiehuis Theater Rotterdam. Als maker zoekt Gilles in zijn werk naar een samensmelting van film, taal, beeld en geluid. In deze assemblages verwijst hij graag naar hoe het werk tot stand is gekomen. Hoe een regisseur een scène bedenkt, hoe de schetsen in het atelier van de kunstenaar eruitzien of hoe een muzikant een lied componeert is voor Gilles belangrijker dan het eindresultaat. Het werkproces zelf is de kern van zijn artistieke praktijk en in de études die hij toont bevraagt hij de wille zur macht van de kunstenaar. ‘Waarom een kunstwerk maken als alleen de droom al zo mooi is?’ Pier Paolo Pasolini

lees meer neem contact op

Linar Ogenia

Opleiding: sinds mijn achtste doe ik Taekwondo. In mijn puberteit was ik ook een Wu-tang clan fan en kwam ik in aanraking met breakdance. Tijdens de Mime-opleiding begon mijn onderzoek naar hoe ik gevechtskunst kon gebruiken in spel en theatermaken. Werk: mime en dans training aan acteurs en dansers.

lees meer neem contact op

Annelies van Wijk

Opleiding: Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Werk: Schrijft toneel (o.a. Hosseini) en proza (o.a. voor Hard//Hoofd en De Optimist), maakt podcasts (o.a. voor theatergezelschap Vloeken in de Kerk) en bouwt interventies waarin ze door middel van taal een ontmoeting aangaat met haar publiek (zie: Liedfs). Ze geeft les aan uiteenlopende groepen, van enthousiaste amateurs tot aankomend professionals.

lees meer neem contact op