Menu

2 jun 2023 Eindvoorstelling Vooropleiding

Op 2 juni speelt de Vooropleiding hun eindvoorstelling bestaande uit:

  • Whistling In The Dark
  • Fog Is More Dangerous Than Dark

Whistling In The Dark (45 min)

Laurence studeert af aan een gelauwerde toneelacademie met een ijzersterke zelfgeschreven monoloog over haar voorouders. In Theater Kikker waar zij haar voorstelling opvoert heeft de tekst niet alleen impact op het publiek. De voorstelling wordt al gauw opgepikt door een slinkse theaterproducent die de rechten van de performance doorverkoopt en Laurence hierdoor met niks achterlaat. Door een eeuwenoude theatervloek wordt de jonge actrice op het podium vervolgens opgeslokt in een hallucinante wervelstorm. Vogelachtige verschijningen komen haar waarschuwen voor de hebzucht van de mens en helpen Laurence haar monoloog over de eerste bewoners van de Canarische eilanden écht eer aan te doen. Kunnen we door het leren van een eeuwenoude fluittaal ons verzetten tegen het kapitalisme en de wille zur macht van de mens? Hoe geven we vogels het theatrale podium dat ze verdienen? Hoe willen we dat de wereld tussen hemel en aarde eruit moet zien?

Spelers: Latifa Wamahoro, Yorick Ijsendoorn, Filip van Ooijen, Noah Wijns, Noortje Sap, Eline van den Berg
Regie & Tekst: Gilles Groot


Fog Is More Dangerous Than Dark (45 min)
as it gives the illusion of seeing

Straks zal luchtigheid plaats maken voor een ongenodigde gast. Spanning zal in onze nekken hijgen. Geladen, onzichtbaar en des te meer voelbaar. Wanneer het zich openbaart, is het zo dicht op onze huid dat we niet anders kunnen dan verstarren met ingehouden adem.

Fog is more dangerous than dark, as it gives the illusion of seeing, is een absurdistische fysieke voorstelling die de ongemakken van mens-zijn naar boven brengt. In de voorbereiding tot aan het spelen van een opera, ontvouwen zich een aantal onverklaarbare situaties. De vraag is; wat doe je, als je niet meer weet of jij zelf vreemd doet of dat de anderen vreemd doen? Als je niet meer weet wie om wie lacht? Als je niet meer weet hoe we ooit op dit punt beland zijn?

Spelers: Anne Bouwmeester, Marijn Brinkman, Eva de Bruin, Evi Bruinen, Jackie Dokter, Lize Kater, Cato Kooy, Anke Krämer, Lena Lürsen en Chaimae Mouttahid
Regie: Niels van Heijningen en Merette van Hijfte

Terug naar overzicht