Menu

VooropleidingenVooropleiding

Wil jij je een jaar lang verdiepen in theater? Wil je goede begeleiding richting de audities van de verschillende theateropleidingen? Dan is de Vooropleiding iets voor jou.

Tijdens de eerste twee blokken van de Vooropleiding krijg je veel lessen. Je ontwikkeling staat centraal. We werken aan verschillende vaardigheden. En je gaat uitzoeken of en waarom jij het theatervak in wil. Waar liggen jouw kwaliteiten, wat zijn jouw inspiratiebronnen en hoe presenteer jij je op een goede manier bij een auditie. Je krijgt les in: acteren, zingen, monologen/dialogen, dramaschrijven, leren kijken, theatermaken, fysiek bewustzijn, mime, videoportret en kennis over theater. Je krijgt lessen van verschillende docenten die je ontwikkeling goed volgen en begeleiden. Aan het einde van ieder blok krijg je een uitgebreide evaluatie van alle docenten en ga je in gesprek met je mentor over je ontwikkelingen en je ambities.

In het derde blok laten we het accent op leren los en ga je ervaring op doen in verschillende projecten. Iedere week staat een ander project centraal. Dit is ook de periode waarin je audities doet voor de verschillende theateropleidingen. Tijdens de projectweken ga je werken met professionele theatermakers, stage lopen op festivals en werk je samen met theaterstudenten van verschillende opleidingen.

Het vierde blok maak je onder begeleiding van een regisseur samen met een klein deel van je groep een voorstelling. Je bent zowel speler als maker.

Mentor
Jimat Pelupessy en Jasper Vaillant zijn mentor van de Vooropleiding studenten. Je krijgt coaching en begeleiding in waar jouw talenten en kwaliteiten liggen en je krijgt begeleiding in de zoektocht naar de geschikte opleiding voor jou.

Samenwerking HKU Theater
De Vooropleiding Theater wordt georganiseerd door Theaterschool Utrecht, in nauwe samenwerking met HKU Theater. De HKU adviseert en werkt samen met de Vooropleiding Theater.

Een vol jaar…
En er is ook ruimte om je naast de VO verder te ontwikkelen als speler en maker. Veel studenten van de VO spelen in voorstellingen van HKU studenten. Studenten van de VO hebben bijna allemaal een baantje op de woensdagmiddag of in het weekend. Die combinatie is goed te doen omdat er buiten de lestijden niet veel extra huiswerk zal zijn. Het enige is incidenteel het leren of lezen van teksten en het bezoeken van een voorstelling.

Toelating
De Vooropleiding staat open voor iedereen die mbo-4, havo of een hogere opleiding heeft afgesloten. De maximum leeftijd is 25 jaar.

Selectiedag Vooropleiding 13 juni en 22 augustus 2020
Op de Selectiedag maak je kennis met de Vooropleiding. Je krijgt verschillende lessen van docenten. Zo krijg je een goede indruk van de lessen, van de docenten en van het niveau. En wij krijgen een indruk van jou. Na de Selectiedag hoor je of je bent toegelaten tot de Vooropleiding. Kosten € 50.
De eerste lesdag is maandag 7 september.

Over de docenten

Meerdere docenten

Enthousiaste en gekwalificeerde docenten uit ons team verzorgen de lessen.

Arieke Luikinga

Opleiding: ArtEZ Docent Theater Werk: Jeugdtheater Hofplein (Rotterdam), Het Klooster (Woerden), Charme (Frankrijk), in het onderwijs (primair en voortgezet onderwijs), bij educatieafdelingen van gezelschappen. En als theaterdocent, regisseur, beleidsmedewerker en locatiemanager bij het Jeugdtheaterhuis Zuid-Holland. Coördinator, vakspecialist, docent en mentor bij de afdeling Theater op het UCK. Momenteel Artistiek Leider Jeugd van Theaterschool Utrecht.

lees meer neem contact op

Jimat Pelupessy

Opleiding: Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten Bachelor Dance in Education, UvA Master Theaterwetenschappen Werk: o.a. als docent of studiebegeleider bij Buitenkunst (Drenthe), Parnassos Cultuurcentrum (Utrecht), Balletschool de Toverfluit (Amsterdam), AHK-opleidingen Docent Dans en Nationale Balletacademie (Amsterdam). Tevens werkzaam als onderzoeker voor lectoraat Kunsteducatie (AHK Amsterdam) en adviseur Projectsubsidies Cultuur (Gemeente Utrecht). Mentor Vooropleiding.

lees meer neem contact op

Jasper Vaillant

Opleiding: regieopleiding en postacademische opleiding tot theaterdocent, beiden aan Toneelacademie Maastricht. Werk: o.a. bij productiehuis De Nieuwe Oost, Toneelgroep Amsterdam, toneelschool Arnhem, UCK Theater. Momenteel werkzaam als regisseur, theaterdocent en cultuurcoach bij Theater Rotterdam. Mentor Vooropleiding.

lees meer neem contact op

Eva Bervoets

Opleiding: Toneelacademie Maastricht Performance, PAO Docent Werk: Theater&performance docent o.a. op het UCK, Jeugdtheater Hofplein, Jeugdtheaterschool Rabarber, Centrum voor de Kunsten De Nieuwe Veste, Centrum voor de Kunsten FluXus. Performer/theatermaker/videokunstenaar o.a. bij Buro Curious, Bervoets&Nijenhuis, Tolhuistuin en Het Huis Utrecht.

lees meer neem contact op

Lieke-Rosa Altink

Opleiding: Acteurs opleiding en Postacademische Docentopleiding Toneelacademie Maastricht Werk: Naast acteerwerk voor toneel, film en televisie, geef ik, of heb ik spelles gegeven bij oa: Toneelacademie Maastricht, Frank Sanders Academie, Toneelhuis Amsterdam, HKU Acting en HKU Theater Docentopleiding, Vooropleiding Zone 1380, De Jaargang Kemna Training, en Vooropleiding UCK.

lees meer neem contact op

Judith Bruynzeels

werk: o.a Hoofd fysiek spel-docent/improvisatie Huis van Puck; opleiding TheaterMaker voor de Amateurkunst ( Arnhem), organisator & trainer Viewpoints HKU Summerschool, HKU Theatre and Education & Vooropleiding UCK (Utrecht),Spel-stemtrainer & regie SALI Close-Act straattheatergezelschap (Tilburg), Artistiek leider /theatermaker/ actrice JUDKA theatermakers (Amsterdam), performer Extended Ensemble (Lissabon), theatermaker Academie voor Beeldvorming (’s-Hertogenbosch), trainer en begeleiding ensemble maak project Likeminds.

lees meer neem contact op